Sustainable Construction
Lorem ipsum dolor...
Endüstride talaslı imalat yöntemleri üzerinde yapılan teknolojik atılımlar sonucu, üretim süreçlerinde birçok alternatif oluşmuş ve bu alternatifler arasından en verimli imalat yöntemini seçmek büyük önem kazanmıştır. Tasarım aşamasında ihtiyaçları karşılayabilecek imalat yöntemleri belirlenebilirken, imalatın oluşturduğu kısıtlamaları gözeterek tasarım yapmak da madalyonun diğer yüzü gibi düşünülebilir. Buna ek olarak proses seçimi yapılırken birim maliyet, malzemenin üretilebilirliği, yıllık üretim kapasitesi, tasarımın gereklerini karşılayabilmesi gibi etkenler göz önünde bulundurulur.Talaşlı imalat söz konusu olduğunda gerçekleştirilecek yatırımın çok önemli bir bölümü tezgah, işçilik, donanım ve kesici takımlar gibi sarf edilen bileşenler oluşturur. Dolayısıyla doğru yöntemi seçmek yeni girişimler ve büyüme sürecindeki işletmeler için hayati önem taşıyabilmektedir. Proses seçimi ile ilgili ilk yazımızda tornalama işlemini seçerken dikkate alacağımız özellikleri, tasarım ve üretim yeteneklerini ele alacağız. Sonraki yazılarımızda ise frezeleme gelecek.
Tornalama
İş parçası ayna (iş parçasının torna tezgahında bağlandığı hareketli parça) ekseninde dönerken sabit kesici takımların ilerleme ve paso verme şeklinde olan izafi (göreceli) hareket yapması esnasında talaş kaldırılarak iş parçasının istenilen geometriye getirilmesine (istenilen şeklin verilmesine) tornalama işlemi denilmektedir.
-İmalat-
-Tasarım-
-Kalite-
Talaşlı üretimde doğru yöntemin seçimi ile ilgili ikinci yazımızda frezeleme işleminin özelliklerini, tasarım ve üretim yeteneklerini ele alacağız. Tornalama ile alakalı ilk yazımıza buradan göz atabilirsiniz.
Frezeleme
İş parçasının tezgah tablasına sabitlendiği ve takımın dönme hareketi ile talaş kaldırıldığı işlem frezeleme olarak tanımlanır.
-İmalat-
-Tasarım-
-Kalite-